Interview Desiree Curfs

‘Middenin de samenleving’

Een bijzonder woonzorgconcept als Living-Inn vraagt om een directeur met affiniteit. Desiree Curfs startte in het onderwijs en werkte vervolgens ruim vijftien jaar in de sociale sector. “Ik werd gegrepen door het het concept van Living-Inn. Een mini-dorpje waar jong en oud naar elkaar omkijkt.”

Desiree koos bewust voor het (bouw)avontuur toen ze inging op het aanbod van Hendrik Roozen (CEO Roozen van Hoppe Groep) om Living-Inn Nijmegen te realiseren. “Dit was dé kans om nog een keer iets totaal anders te doen. Afgezien daarvan raakte het persoonlijke verhaal van Hendrik me. Zijn vader werd ziek, ging naar een verpleeghuis en leefde in de belangrijkste fase van zijn leven gescheiden van zijn vrouw. En zo gaat het bij veel stellen op leeftijd. Hendrik werd getriggerd door de situatie van zijn ouders. Hij bedacht het ‘woonlandschap’, een plek met allerlei voorzieningen waar verschillende doelgroepen samen leven door naar elkaar om te kijken en er voor de ander te zijn.”

Jongeren dragen hun steentje bij

De afgelopen periode realiseerde de Roozen van Hoppe Groep woonlandschappen in Tilburg, Groningen en Berkel-Enschot. Desiree: “In Tilburg en Groningen wonen vitale en zorgbehoevende ouderen in hetzelfde gebouw. In Berkel-Enschot leven jonge starters en actieve senioren samen onder één dak. Alle jongeren zijn geselecteerd op het feit dat ze het fijn vinden in een omgeving te wonen waar ze hun steentje bijdragen door het uitvoeren van sociale mantelzorgtaken.”

Drie werelden in één gebouw

Woonlandschap nummer vier is dus Living-Inn Nijmegen. “Dit is ons eerste gebouw waar we de drie werelden van starters, vitale senioren en zorgbehoevende ouderen samenbrengen”, vertelt Desiree trots. “Mijn taak is om het proces te bewaken, een beheerorganisatie op te zetten en te zoeken naar exploitanten die net als wij het begrip ‘samen’ hoog in het vaandel dragen. Sinds bekend werd dat we naar Nijmegen komen, heeft de telefoon nauwelijks stilgestaan. We voeren gesprekken met onder meer een zwembadexploitant, een gespecialiseerde fysiotherapeut en een kinderdagverblijf.”

Gemoedelijkheid en reuring

Desiree gelooft in de kracht van gezamenlijke voorzieningen, voor zowel bewoners als mensen uit de buurt. “Dat zorgt voor een gezellige reuring. Bovendien is Hof van Holland met zijn gemêleerde bevolkingsopbouw en winkelaanbod een fantastische plek om te wonen. Gezinnen, starters, studenten, senioren; iedereen komt elkaar straks tegen in een omgeving waar altijd wel iets gebeurt. Wat ik als heel positief ervaar, is de goede samenwerking met de gemeente. Vanaf het begin denken ze mee en omarmden ze ons idee.’

Leer uw buren kennen al voor het daadwerkelijk uw buren zijn

‘De komende tijd ga ik activiteiten organiseren voor nieuwe huurders, zodat ze als toekomstige buren elkaar al voor oplevering van het gebouw leren kennen”, vertelt Desiree. “En ik wil zo vaak mogelijk mijn gezicht op de bouwplaats laten zien om mijn technische kennis wat bij te spijkeren.”

Het hele interview dat Waalsprong.nl had met Desiree Curfs leest u hier: https://www.waalsprong.nl/hofvanholland/nieuws/living-inn-we-bouwen-als-kleinclubje-aan-iets-groots/